Tygodniowe menu
- Po13. 10.
- Zupa jarzynowa 250 g (7,9)
Kotlet schabowy 100 g (1,3)
Ziemniaki gotowane z koperkiem 180 g
Surówka mizeria z jogurtem greckim 90 g (7)
Kompot wieloowocowy 200 ml - Wt14. 10.
- Zupa szczawiowa z jajkiem 250 g (3,7,9)
Filet z indyka w sosie śmietanowym 120 g (1,7)
Ryż gotowany 120 g
Surówka marchew tarta 80 g
Kompot truskawkowy 200 ml - Śr15. 10.
- Zupa meksykańska 250 g (9)
Naleśniki z dżemem truskawkowym i z bitą śmietaną 250 g (1,3,7)
Kompot wiśniowy 200 ml
Orzechy nerkowca połówki 50 g (8) - Cz16. 10.
- Zupa barszcz czerwony 250 g (7,9)
Bitki wieprzowe w sosie własnym 120 g (1)
Ziemniaki gotowane 180 g
Mix sałat z ogórkiem kiszonym, pomidorem, cebulką i sosem winegret 80 g (10)
Kompot wiśniowy 200 ml - Pt17. 10.
- Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty z boczkiem 250 ml (9)
Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorem suszonym i szpinakiem 90 ml (7,4)
Makaronem tagliatelle 100 g (1,3)
Woda z cytryną i miętą 200 ml
Mix owoców 180 g (pomarańcza, kiwi, banan) - So18. 10.
- Nieczynna
- Ni19. 10.
- Nieczynna
Alergeny
ALERGENY W ŻYWNOŚCI
1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą );
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekari, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz czarny, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn, papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, kminek, curry, kurkuma, imbir, czosnek granulowany, lubczyk, gałka muszkatałowa, cynamon.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.