Tygodniowe menu
- Po10. 11.
- Nieczynna
- Wt11. 11.
- Nieczynna
- Śr12. 11.
Ø Zupa jarzynowa 250 g
(korpus z kurczaka ze skrzydłem, ziemniaki, marchew, pietruszka, por, seler korzeń, seler naciowy, kalafior, brokuł, groszek, fasolka szparagowa żółta, koper świeży, sól, pieprz czarny, pieprz czarny ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie)
Ø Filet z indyka w sosie śmietanowym 110 g (filet z indyka, cebula, mąka pszenna, olej kujawski, śmietana 18 % tłuszczu, mascarpone serek, sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie)
Ø Makaron świderki 110 g (mąka pszenna, może zawierać jaja)
Ø Marchewka juniorka z pieca z masełkiem 90 g (marchewka juniorka mrożona, masło 82% tłuszczu)
Ø Kompot wiśniowy 200 ml (wiśnia mrożona bez pestki, woda, cukier)- Cz13. 11.
Ø Zupa gołąbkowa 250 g
(mięso mielone z szynki b/k, mięso mielone z łopatki b/k, kapusta biała, cebula, marchew, pietruszka, por, seler korzeń, ryż, koncentrat pomidorowy, (koncentrat pomidorowy (28%-30), pomidory w puszce (pomidory (60%), zagęszczony sok pomidorowy (40%), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie)
Ø Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną 120 g (ziemniaki, mąka pszenna, jajka, cebula, sól, pieprz czarny, śmietana kwaśna 18 % tłuszczu , cukier)
Ø Mix owoców (banan, kiwi, jabłko) 130 g
Ø Kompot truskawkowy 200 ml (truskawka mrożona, woda, cukier)- Pt14. 11.
Ø Zupa szczawiowa z jajkiem 250 g
(korpus z kurczaka ze skrzydłem, szczaw konserwowy (szczaw, sól), ziemniaki, marchew, pietruszka, seler korzeń, por, cebula, śmietana 12 % tłuszczu, jaja, sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie)
Ø Łosoś atlantycki z pieca 80 g (łosoś mrożony filetowany, ze skórą)
Ø Ziemniaki gotowane z koperkiem 180 g (ziemniaki, sól, koper świeży)
Ø Surówka mix z ogórkiem świeżym, pomidorem, cebulką i sosem winegret 85 g
(mix sałat, ogórek świeży, pomidor, cebula, sos winegret: oliwa, sok z cytryny, miód pszczeli nektarowy: wielokwiatowy, musztarda francuska: woda, gorczyca bała, ocet winny, cukier, gorczyca czarna, sól, kwas cytrynowy, ekstrakt z kurkumy, produkt może zawierać: jaja, soję, mleko, seler, musztarda sarepska: woda, gorczyca biała, ocet spirytusowy, gorczyca czarna, cukier, sól, aromat, ekstrakt z kurkumy, produkt może zawierać: jaja, soję mleko, seler).
Ø Woda z cytryną i miętą 200 ml (woda, cytryna, mięta świeża/cięta)- So15. 11.
- Nieczynna
- Ni16. 11.
- Nieczynna
Alergeny
ALERGENY W ŻYWNOŚCI
1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą );
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekari, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz czarny, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn, papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, kminek, curry, kurkuma, imbir, czosnek granulowany, lubczyk, gałka muszkatałowa, cynamon.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.